Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"VARŠAVJANKA" - ruska podmornica koja je za Zapad još uvek "crna rupa"

Foto: mil.ru

"VARŠAVJANKA" - ruska podmornica koja je za Zapad još uvek "crna rupa"

​Podmornica “Varšavjanka”, koja povezuje projekte 877 i 636, predstavlja glavnu klasu ne-atomskih podmornica proizvedenih u Rusiji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ovi brodovi su razvijeni krajem sedamdesetih godina prošlog veka. U početku se pretpostavljalo da će u velikim količinama biti izgrađeni i izvezeni u zemlje Varšavskog pakta.

Dakle, projekat 877 "Paltus", koji je kasnije transformisan u projekat 636, počeo je nositi naziv "Varšavjanka", piše Glas Moskve.

Istorija stvaranja

Izgradnja podmornica ove klase bila je zbog povećanih mogućnosti hidroakustičkih sredstava, što je dovelo do prilično lakog otkrivanja podmornica u podvodnoj poziciji duž akustičnog polja. I pre nego što su sovjetski dizajneri imali zadatak da dizajniraju novu (treću) generaciju dizel podmornica, primarni fokus bio je na smanjenju buke.

Podmornici je bilo garantovano da pobedi u situacijama duela sa bilo kojom drugom podmornicom slične klase zbog niskog nivoa buke, detekcije opsega, brzine i snage oružja.

Glavni brod 877, koji je naručen 1982. godine, izgrađen je u fabrici Komsomoljska na Amuru. Sledeće su proizvedene u brodogradilištima u Sankt Peterburgu i Nižnjem Novgorodu.

Ova klasa dizel-električnih podmornica smatra se veoma uspešnom, tako da je njihova izgradnja sa brojnim poboljšanjima nastavljena do danas.

Podmornice modifikovanog projekta 636 imaju veću borbenu efikasnost (u poređenju sa prethodnim projektima).

Pored mini-torpedo naoružanja (šest torpednih cevi sa municijom od 18 torpeda ili 24 min), “Varšavjanka” ima svoje oružje protiv vazdušne odbrane. Ona uključuje prenosni zenitno-raketni sistem "Strela-3" ili "Igla", naoružane “površina-vazduh” raketama.

Glavno oružje je krstareća raketa "Kalibar-PL", koja se ispaljuju iz torpedo cevi. Istim takvim raketama, pucano je na teroriste Islamske države u Siriji, sa podmornice projekta 636.3 “Rostov na Donu”.

Zanimljiva karakteristika dizajna broda je da se glavna vratila rotiraju na drvenim vodilicama od drveta bakauta. Ne samo da je tvrdo drvo uporedivo sa metalom, već prirodno mazivo koje pruža drvo bakauta omogućava korišćenje ove tehnologije već 20 godina.

Još zanimljivih činjenica

"Varšavjanka" je jedna od najtiših podmornica na svetu, što se postiže zahvaljujući elektromotoru i specijalnom dizajnu trupa. U NATO-u je zbog toga nazivana "Crna rupa".

Ima mogućnost punjenja baterija bez podloge, što omogućava da prelazi pod vodom do 12 hiljada km.

Krstareći projektili "Kalibar" omogućavaju podmornici da se podigne do meta i uništi ih na udaljenosti do 500 km.

Karakteristike

Dužina podmornice je 74 metara, širina - 10 metara; brzina (na površini) - 17 čvorova, podvodno - 20 čvorova; maksimalna dubina uranjanja je 300 metara, podvodno izduženje je oko četiri hiljade tona, a posadu čini malo više od 50 ljudi.