Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VELIKI PLANOVI: Severno brodogradilište radiće punom parom i nakon sto godina postojanja

Foto: dp.ru

VELIKI PLANOVI: Severno brodogradilište radiće punom parom i nakon sto godina postojanja

​Proizvodiće velika imena ruske mornarice poput nuklearnog razarača "Lider"

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Peterburška fabrika “Severno brodogradilište” nakon 2020. godine mogla bi izgraditi brodove prvog i drugog ranga za rusku mornaricu, uključujući prevoznike helikoptera i razarače nove generacije tipa “Lider”, rekao je Aleksej Rahmanov, predsednik Ujedinjene korporacije brodogradilišta.

"Na Severnom brodogradilištu počinje izgradnja novog čamca veličine 75 metara, što će nam omogućiti da diversifikujemo i organizujemo proizvodnju raznih morskih konstrukcija i brodova dimenzija 250 puta 70 metara na najvećem gradilištu", rekao je on novinarima u sredu, a prenosi Glas Moskve.

Pored toga, Rahmanov je nastavio: "2019. godine će se završiti modernizacija proizvodnje korpusa, a Severno brodogradilište će biti najefikasnije preduzeće u strukturi UKB-a".

Prema njegovim rečima, UKB ima za cilj "izgradnju modernih i budućih brodova prvog i drugog ranga dalekih morskih i okeanskih zona".

"Izgradnja čamca je podeljena na dva gradilišta u kojima će biti moguće izgraditi brodove poput razarača “Lider”, ledolomaca, bilo kog civilnog broda velikog kapaciteta... Do 2020. godine očekujemo završetak novog brodogradilišnog kompleksa na kojima će moći da se grade i nosači helikoptera", zaključio je Rahmanov.

"Severno brodogradilište" osnovano je 14. novembra 1912. i jedno je od vodećih preduzeća ruske industrije odbrane. Za preko stotinu godina istorije, brodogradilište je izgradilo oko 600 površinskih brodova i brodova za mornaričke i civilne flote.

Danas je u portfoliju narudžbi preduzeća - serija fregata i korveta, kao i plovila različitih namena.