Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VELIKI POVRATAK 2S4 "TULIP": Moćni minobacač u redovima ruske vojske

Foto: VK

VELIKI POVRATAK 2S4 "TULIP": Moćni minobacač u redovima ruske vojske

Samohodni minobacač 2S4 "Tulip" ponovo se našao u redovima Ruske vojske. Ovog puta dodeljen je artiljeriskim jedinicama Istočnog okruga

Svet
Autor: Glas Moskve

Kako je saopšteno, artiljeriske jedinice Istočnog vojnog okruga dobile su deset minobacača "Tulip", čija je namena uništavanje dobro utvrđenih neprijateljskih objekata.

Artiljerijska Rusija može da bude ponosna na samohodni minobacač "Tulip", kao i originalni sistem.Njegova cev od 240mm je montirana na krovu oklopnog bagera. A sve operacije se izvode pomoću hidraulike.

Ruski primeri ove klase oružja su izuzetno efikasna sredstva represije, razaranja i kao vatrena podrška, prenosi portal Glas Moskve.

Prva verzija "Tulip" prvi put se pridružila ruskoj vojsci pre 43 godine, a njegova efikasnost do danas ostaje neprikosnovena.

Nomenklatura projektila municije za „Tulip” uključuje fugasna, zapaljiva, vođena, kasetna, neutronska i nuklearna zrna, koja su u stanju da pogađaju ciljeve i na udaljenosti od 20 km.

Glavna prednost "Tulipa" je njegova mogućnost gađanja iz takozvanog „ugla maksimalne visine”. Suština ovakvog gađanja je u tome da minobacač koristi specijalnu vođenu minu, kojom iskusni artiljerci mogu pogađati tačkaste ciljeve poput visoko preciznih avionskih bombi.

Svega nekoliko minuta je potrebno grupi od pet vojnika da postavi minobacač i pripremi ga za borbu.