Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
(VIDEO): Otvara se najveći tunel na svetu u Švajcarskoj

YT Printscreen

(VIDEO): Otvara se najveći tunel na svetu u Švajcarskoj

Tunel je dug 57 kilometara, koštao je oko 12 milijardi švajcarskih franaka, gradilo ga je 2.400 radnika, a svečano će biti otvoren u sredu

Svet
Izvor: Tanjug

U Švajcarskoj će biti otvoren najduži tunel na svetu nazvan Gotar koji će prolaziti kroz srce švajcarskih Alpa i povezivati centralni kanton Uri sa jugom zemlje

Tunel je dug 57 kilometara, koštao je oko 12 milijardi švajcarskih franaka, gradilo ga je 2.400 radnika, a svečano će biti otvoren u sredu. Sada će putovanje vozom iz Ciriha do Milana trajati dva sata i 40 minuta.

Tunel Gotar će tako prestići japanski tunel Seikan, koji je sa 53,9 kilometara do sada bio najduži na svetu.

Zvanično otvaranje tunela planirano je 1. jun, a osim švajcarskih zvaničnika prisustvovaće predsednik Francuske Fransoa Oland, kancelarka Nemačke Angela Merkel i premijer Italije Mateo Renci.

Potpuna upotreba tunela počeće u decembru ove godine, prenosi AFP. Ideju za izgradnju ovog tunela dao je švajcarski inženjer Karl Eduard Gruner 1947. godine.

Izgradnja je zvanično započela 1999. godine, ali je bilo mnogo birokratskih i finansijskih problema zbog zabrinutosti u održivost projekta.

Građani Švajcarske su konačno na referendumu 1998. godine izglasali da su za izgradnju tunela, uključujući i povećanje putarine, kako bi se izgradnja tunela finansirala.