Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
(VIDEO): Parada u Pjongjangu povodom završetka kongresa

Kim Džong Un

(VIDEO): Parada u Pjongjangu povodom završetka kongresa

Kim je predsedavao paradi sa platforme iznad ogromnog Trga Kim Il-Sunga u centru prestonice, koji su stotine hiljada učesnika svečane parade pretvorile u „ružičasto more" mašući buketima papirnog cveća iznad glava

Svet
Izvor: Sputnjik

U centru Pjongjanga danas je počela masovna parada kojom se obeležava završetak četvorodnevnog kongresa vladajuće partije, na kojem je severnokorejski lider Kim Džong-Un proglašen za predsednika stranke.

Kim je predsedavao paradi sa platforme iznad ogromnog Trga Kim Il-Sunga u centru prestonice, koji su stotine hiljada učesnika svečane parade pretvorile u „ružičasto more" mašući buketima papirnog cveća iznad glava i pozdravljajući mladog lidera, prenosi AFP.

Učesnici parade su, takođe, mahali balonima različitih boja i crvenim zastavama vladajuće Radničke partije, uzvikujući „Mansei", što znači „živeo".

Neki su nosili i velike transparente na kojima je pisalo „Živeo drug Kim Džong-Un, vrhovni lider naše partije i naroda" i „Slava našem voljenom lideru", a i građani koji su stajali na glavnom delu trga držali su plakate u boji sa sloganima u čast Kima i partije.

Formalni šef države Kim Jong-Nam obratio se okupljenima uoči početka parade, pozdravljajući lidera Kim Džong-Una i čestitajući mu na proglašenju za predsednika Radničke partije tokom kongresa.

- Ovaj izbor je pokazao da naša vojska i narod imaju apsolutno poverenje u velikog lidera Kim Džong-Una - rekao je Kim Jong-Nam, pozvavši celu zemlju da „jednoumno i s punim poverenjem sledi ideologiju i vođstvo poštovanog lidera Kim Džong-Una".

Nuklearno naoružana Severna Koreja redovno održava masovne vojne parade kako bi obeležila ključne datume i pokazala svoju najnoviju vojnu opremu, a današnja parada je civilnog karaktera, mada su na džinovskim pokretnim platformama izloženi i kartonski modeli raketa.

Četvorodnevni kongres, koji je održan od petka do ponedeljka, bio je prvo takvo okupljanje najviših donosilaca odluka vladajuće partije posle više od 35 godina, a tom prilikom je 33-godišnjem Kimu učvršćen status vrhovnog lidera i naslednika jednopartijske države koju je osnovao njegov deda Kim Il-Sung.

Na kongresu je i formalno podržana Kimova nasleđena doktrina koja se zasniva na izgradnji efikasnog nuklearnog arsenala uz istovremeni ekonomski razvoj, navodi francuska agencija.