Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vikiliks: Stižu dokumenti o Turskoj

Wikileaks logo

Vikiliks: Stižu dokumenti o Turskoj

Spremite se za borbu kada objavimo više od 100.000 dokumenata o strukturama političke moći Turske - napisano je Tviter nalogu Vikiliksa

Svet
Izvor: B92.net

Vikiliks je saopštio da planira objavu dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj nakon propalog pokušaja puča u toj zemlji proteklog vikenda.

- Spremite se za borbu kada objavimo više od 100.000 dokumenata o strukturama političke moći Turske - napisano je Tviter nalogu Vikiliksa, preneo je Rojters.

Vlasti su u nedelju saopštile da su privele oko 6.000 vojnika dok je izdato 3.000 naloga za hapšenje predstavnika pravosuđa posle pokušaja puča u kojem je stradalo 290 osoba, od kojih oko 100 pučista.

Erodgan je sinoć pomenuo i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Te mere sprovedene posle neuspelog puča izazvale su zabrinutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak kao i da se uzdrži od moguće opšte represije u zemlji.

U noći 16. jula pokušan je vojni puč u Turskoj, sa glavnim sukobima koji su se odvijali u Ankari i Istanbulu.

Tursko državno vođstvo je u međuvremenu objavilo da je puč ugušen, a prema poslednjim informacijama 290 ljudi je tokom njega ubijeno, a 1.440 osoba je ranjeno.