Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Vodostaj Sene u Parizu blizu 30-godišnjeg maksimuma

Foto: sxc.hu

Vodostaj Sene u Parizu blizu 30-godišnjeg maksimuma

Vodostaj reke Sene u Parizu približio se svom 30-godišnjem maksimumu, a zbog poplava su zatvorene pojedine stanice pariskog metroa i neke od najvećih znamenitosti francuske prestonice, uključujući muzeje i parkove, javljaju danas lokalni mediji.

Svet
Izvor: Tanjug

Muzeji Luver i Orsej su zatvoreni za posetioce, a zaposleni su počeli da premeštaju umetnička dela sa nižih na više spratove kako bi izbegli oštećenja usled nadiranja vode, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Predviđa se da će vodostaj Sene porasti na čak 6,5 metara, a malo je verovatno da će se on smanjiti tokom vikenda, s obzirom da se očekuju nove padavine.

Nakon što se Sena izlila na pariske ulice, iz predostrožnosti su zatvorene metro stanice Sen Mišel i Klini-La Sorbon.

Mostovi na Seni su takođe zatvoreni, a zabranjen je i saobraćaj svih brodova osim onih koji učestvuju u naporima spasavanja.

Osoblje zaposleno u muzeju "Luvr" su počeli da premeštaju 250.000 umetničkih dela iz podruma na više spratove, zbog rizika od poplava.

Jake padavine izazvale su poplave od Francuske pa sve do Ukrajine, izazvavši ukupno 15 ljudskih žrtava.

U Francuskoj je u poplavama poginulo dvoje ljudi, na jugu Nemačke je život izgubilo deset ljudi, dve osobe su poginule u Rumuniji, a jedna u Belgiji. Pored toga, poplave su zahvatile i Austriju, Holandiju i Poljsku.