Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VOJNE VEŽBE "ZAPAD-2017" još uvek bolna rana za NATO

Foto: army-news.ru

VOJNE VEŽBE "ZAPAD-2017" još uvek bolna rana za NATO

​Alijansa uporno optužuje Rusiju da je prekoračila prijavljeni obim vežbi.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Procene NATO-a o razmerama rusko-beloruskih vojnih vežbi „Zapad 2017“ objašnjava se činjenicom da pod ovim vežbama alijansa podrazumeva sve vojne aktivnosti koje su se dešavale u Rusiji u to vreme, izjavio je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka Saveta Rusije–NATO na nivou stalnih predstavnika, Gruško je napomenuo da „nisu dostavljeni nikakvi dokazi o prekoračenju broja trupa koje je prijavila Rusija“, prenosi Glas Moskve.

„Moje mišljenje je da natovci pod vojnim vežbama ’Zapad‘ smatraju sve što se u to vreme dešavalo na teritoriji Rusije“, rekao je Gruško novinarima komentarišući izjave NATO-a da je Rusija prekoračila prijavljeni obim vežbi.

Istovremeno, on je primetio da se po „definiciji Bečkog dokumenta OEBS-a pod vojnim vežbama podrazumeva učešće u jednoj istoj aktivnosti“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prethodno je izjavio da je na sastanku Saveta Rusija-NATO Alijansa saopštila da je Rusija značajno smanjila realne razmere vojnih vežbi „Zapad 2017“.

„Saveznici su jasno stavili do znanja da su razmere i geografska zona vežbi ’Zapad 2017‘ bili mnogo veći od onoga što je Rusija ranije najavila“, rekao je Stoltenberg novinarima posle sastanka Saveta Rusija-NATO.

Zajedničke strateške vojne vežbe „Zapad 2017“ oružanih snaga Rusije i Belorusije održane su od 14. do 20. septembra na teritoriji Belorusije, kao i na tri ruska poligona.

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, na njima je učestvovalo 12,7 hiljada vojnika.