Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Za modernizaciju ruske vojske biće utrošeno 17 TRILIONA RUBLJI

Foto: arms-expo.ru

Za modernizaciju ruske vojske biće utrošeno 17 TRILIONA RUBLJI

​Novi program naoružanja podrazumeva odustajanje od modernizacije zastarele tehnike, saopštio je ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Prema njegovim rečima, modernizovaće se ograničen broj sredstava koja imaju potencijal da budu sastavni deo savremene i veoma moćne ruske borbene mašinerije, kakva se planira u narednoj deceniji.

Modernizacija kao takva neće biti u fokusu ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Novi ciklus podrazumeva razvoj i proizvodnju potpuno nove borbene tehnike, piše Glas Moskve.

Danas ruske oružane snage poseduju zavidan nivo operativnih sposobnosti u segmentu koji pokriva savremene oblike veze, za koje se ranije smatralo da predstavljaju jednu od najslabijih karika u celokupnom sistemu odbrane.

Novi program opremanja ruske vojske ravnomerno će se disperzovati na sve njene rodove: kopnenu, vazdušno-kosmičku vojsku i mornaricu.

Stiže novi strateški bombarder PAK DA, a možda i novi nosač aviona

Prema rečima Rogozina, Rusija je započela sa razvojem perspektivnog strateškog bombardera (PAK DA) koji bi trebao da ugleda svetlo dana između 2023-2024. godine.

Pored toga, postoje i ozbiljni planovi da se započne sa razvojem novog nosača aviona, i da se krene u njegovu praktičnu realizaciju. Međutim, ovo zavisi od potreba vojske.

Fokus je ipak na kopnenoj vojsci

Novi ciklus opremanja ruske vojske novim tipovima borbene tehnike i naoružanja, planiran je da započne 2018. godine.

Za ovakav mega-projekat su obezbeđena i adekvatna finansijska sredstva koja iznose vrtoglavih 17 triliona rublji (negde oko 300 milijardi dolara). Za opremanje jedinica kopnene vojske je izdvojena četvrtina celokupne sume, što je povećanje od čak 100 odsto u odnosu na tekući ciklus koji je započeo još 2010. godine.

Sa ovako projektovanim budžetom gotovo je izvesno masovno opremanje ruskih udarnih sastava tenkovima nove generacije T-14 „Armata“ i teškog oklopnog transportera T-15, takođe izgrađenog na borbenoj platfotmi „Armata“. Tu su još i borbena oklopna vozila nove generacije BMP „Kurganec“ i BTR „Bumerang“.

Rakete S-500 će pogađati ciljeve na visini od 100 km

Osnovni cilj je potpuna digitalizacija bojišta, gde će svi sistemi biti uvezani u jednu jedinstvenu celinu, i to u realnom vremenu, sa minimalnim vremenskim intervalom od uočavanja cilja pa do njegovog uništenja.