Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAHAROVA: Nastavićemo da se borimo protiv terorista u Siriji

YT Printscreen

ZAHAROVA: Nastavićemo da se borimo protiv terorista u Siriji

​Ruska vojska će u slučaju potrebe sprečavati akcije terorista u Siriji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

To je saopštila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.

„U skladu sa naredbom koju je dao predsednik Rusije 11. decembra tokom posete vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, počelo je povlačenje značajnog dela grupe u domovinu na mesta stalnog raspoređivanja. Istovremeno, naša vojska zadržava svoje prisustvo na sirijskoj zemlji i spremna je da, ukoliko je potrebno, sprečava pokušaje terorističkog podzemlja da se pregrupiše ili popuni svoje gubitke u ljudstvu i naoružanju“, istakla je Zaharova, a prenosi Glas Moskve.

„Želela bih da naglasim da je ovo prisustvo legitimno i počiva na sporazumima koji su zaključeni između Rusije i Sirije u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom“, dodala je ona.

„Ovo se ne može reći za neke naše partnere. Sirija je punopravni subjekt međunarodnog prava i članica Ujedinjenih nacija. U uslovima likvidacije Islamske države na sirijskoj zemlji, ne može biti opravdanja za radnje koje narušavaju suverenitet ove države, a posebno kada ih prate argumenti da Islamska država u Siriji nije potpuno poražena, a da čak i ako jeste poražena glavna zasluga pripada Sjedinjenim Američkim Državama i koaliciji“, dodala je Zaharova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u ponedeljak, 11. decembra, posetio rusku vazduhoplovnu bazu u sirijskom Hmejmimu gde je naredio povlačenje velikog dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije u vezi sa okončanjem operacije protiv Islamske države.