Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zaharova: POSLE SRBIJE izgleda da je Makedonija nova žrtva "Blumberga"

Foto: sputnjiknews.com

Zaharova: POSLE SRBIJE izgleda da je Makedonija nova žrtva "Blumberga"

​Optužbe na račun Moskve o navodnom mešanju Rusije u unutrašnja pitanja Makedonije su iskonstruisane i neosnovane

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

To je izjavila portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova povodom intervjua „Blumberga“ sa makedonskom ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom.

Kako je rekla, takve izjave apsolutno su u suprotnosti sa stavom zvaničnog Skoplja o nastojanjima makedonskih vlasti kada je reč o razvoju konstruktivnih odnosa sa Rusijom i jačanju bilateralne saradnje.

„Imajući u vidu da je prethodna žrtva „Blumberga“ nedavno bila i srpska premijerka Ana Brnabić, pozivamo agenciju da objavi pun tekst intervjua, kao i audio i video snimak razgovora sa Šekerinskom“, kazala je Zaharova, prenosi Glas Moskve.

Prema njenim rečima, takve optužbe dolaze od rusofoba koji u javnost plasiraju lažne i neosnovane optužbe.

„U tim insinuacijama uviđamo pokušaje neprijatelja Rusije i Makedonije da dodatno iskomplikuju tradicionalno prijateljske odnose između zemalja i da skrenu pažnju javnosti od realnih pretnji kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Makedonije, posebno u svetlu uvlačenja zemlje u NATO, ne uzimajući u obzir nacionalne interese“, naglasila je.

Zaharova je rekla da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poziva Makedoniju da pojasni da li su reči ministarke odbrane Radmile Šekerinske, koje je objavila agencija „Blumberg“, zaista istinite, budući da njenu izjavu i dalje niko nije demantovao.

Podsetimo, „Blumberg“ je nedavno objavio intervju sa Šekerinskom u kojem je ministarka odbrane Makedonije kazala da nova Vlada u Skoplju pojačava nastojanja u cilju ulaska Makedonije u NATO, tvrdeći da će članstvo u toj vojnoj alijansi zaštititi zemlju od ruskog mešanja u njene unutrašnje poslove.

„Uticaji koji predstavljaju mešanje u taj strateški cilj nisu od pomoći, niti prijateljski“, zaključila je ona.