Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAINTRIGIRALE IH RUSKE VOJNE VEŽBE: Američki stručnjaci analiziraju "Bal", "Iskander", S-400

Foto: mil.ru

ZAINTRIGIRALE IH RUSKE VOJNE VEŽBE: Američki stručnjaci analiziraju "Bal", "Iskander", S-400

​Posebnu pažnju američkih stručnjaka privukao je "Iskander-M".

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Rusija je uspešno okončala vojne vežbe „Zapad 2017“, na kojima je pokazala mnoge inovacije u oblasti vojne tehnologije. Među njima su balistička raketa „Iskander“, obalski raketni kompleks „Bal“, raketni sistem S-400 „Trijumf“, kao i usavršeni sistemi za radarsko izviđanje, piše u tekstu za „Nešenel interest“ vojni ekspert Nikolas Dž. Majers.

“Rusija je potrošila značajna sredstva za obnovu naoružanja i navodi da ovo investiranje u visoku tehnologiju jača ekonomiju. Bez obzira na to što su u poslednjih deset godina Oružane snage Rusije uvele u svoje naoružanje mnoštvo sistema, u ruskim medijima su posebno popularni balistička raketa „Iskander“ i sistem S-400”, piše Majers, a prenosi Glas Moskve.

Sistem „Iskander“ predstavljen je publici na Luškom poligonu, najsevernijoj oblasti u kojoj su održavane vežbe „Zapad 2017“. Poslednjeg dana prve faze vežbi, 16. septembra, bila je testirana najmanje jedna raketa „Iskander“. Simulacije napada na protivnika izvodili su bombarderi Tu-22M3. Uz rakete „Iskander“ ispitane su i rakete „Tačka-U“.

Tokom poslednjih nekoliko godina obalski raketni kompleks „Bal“ počeo je da se pojavljuje u blizini ruskih vojno-mornaričkih baza širom zemlje. „Bal“ je ušao u naoružanje Baltičke flote 2016. godine i, kako navodi Majers, vežbe „Zapad 2017“ nisu mogle da prođu bez njega.

Krstareća raketa „Kalibar“ dalekog dometa lansirana je iz dve podmornice „varšavjanke“ na teritoriju koju kontroliše Islamska država, nedaleko od Dejr el Zora u Siriji, navodi analitičar.

Pored ove tehnike, koja se pojavljivala u naslovima članaka kako u ruskim, tako i u zapadnim medijima, na vežbama „Zapad 2017“ prikazane su i druge „istinske tehnološke inovacije“, na primer, usavršeni sistemi za radarsko izviđanje, pre svega bespilotne letelice, kao i sistemi koji podržavaju GLONASS, navodi autor.

Ove tehnologije će, prema njegovom mišljenju, nesumnjivo biti osnova ruskog planiranja u narednih nekoliko godina.