Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAMAK NA VRHU SVETA: "Lastino gnezdo" dobija novi sjaj

Foto: ourkrym.ru

ZAMAK NA VRHU SVETA: "Lastino gnezdo" dobija novi sjaj

Zamak „Lastino gnezdo” na Krimu biće restauriran do kraja 2017.godine.

Svet
Autor: Glas Moskve

Radovi na restauraciji jednog od simbola Krima, zamka „Lastino gnezdo” počeće u septembru i trajaće do decembra 2017. godine.

„Zamak će biti doveden u stanje na koje su navikli turisti i stanovnici Krima. Sadašnji izgled zamak je dobio 70-ih godina prošlog veka, a pre toga je to bila praktično ruševina. Obnovićemo takođe zupce i šiljkove na kulama, i Lastino gnezdo će ponovo radovati posetioce. Restauracija će biti završena ove godine, do decembra”, saopšteno je.

Zamak je podignut 1912. godine na strmoj Aurorinoj steni visokoj 40 metara, a ime je dobio po lastama koje u velikom broju lete oko njega, zajedno sa prelepim jatima galebova.

Svojom lepotom zaslužio je svoje mesto na grbu poluostrva Krim, piše portal Glas Moskve.

Rezidencija je sagrađena po završetku rusko-turskog rata krajem 19. veka za penzionisanog ruskog generala čije ime nije sačuvano, ali se zna da mu je prvi vlasnik dao ime Zamak ljubavi. Zgrada je ovekovečena na platnima Ivana Ajvazovskog i na fotografijama toga doba.

Zgrada na Aurorinoj litici je od tada nekoliko puta menjala vlasnika.

Posedovala ga je porodica dvorskog lekaraa, a potom Rahmanjinova. Ona je srušila prvobitnu drvenu zgradu i na njenom mestu sagradila zamak, takodje od drveta. Upravo je Rahmanjinova dala zamku njegov današnji naziv Lastino gnezdo.

Lastino gnezdo je sačuvalo svoju „vitešku“ arhitekturu, koju inače duguje poslednjem vlasniku, naftnom magnatu Štejngelu. Budući simbol Krima, minijaturni gotski zamak na vrhu litice, iz temelja je obnovljen 1912. Od prostorija zamak ima samo predsoblje, gostinsku sobu i stepenice koje vode u dve spavaće sobe na spratu.

Kada je započeo Prvi svetski rat baron Štejngel je otišao u Nemačku, a zamak Lastino gnezdo je prodao moskovskom trgovcu koji je u njemu otvorio restoran. Nakon smrti vlasnika restoran je prestao s radom. Zamak je ozbiljno oštećen 1927. u zemljotresu, nakon čega je 40 godina bio zatvoren. U obnovljenom Lastinom gnijezdu ponovo je otvoren restoran.

Enterijer dvorca, na čijoj terasi kada stojite, imate osećaj kao da ste dotakli sam vrh sveta, pretežno je ukrašen drvetom, ili je oslikan.