Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAOSTAJU ZA SVETSKIM SILAMA: Amerikance brine ruska flota

Foto. sdelanounas.ru

ZAOSTAJU ZA SVETSKIM SILAMA: Amerikance brine ruska flota

SAD treba da povećaju svoju flotu kako bi mogle da konkurišu zemljom kao što je Rusija, smatra načelnik štaba ratne mornarice

Svet
Izvor: Glas Moskve

Načelnik štaba Ratne mornarice admiral Džon Ričardson smatra da američka mornarica zaostaje za ruskom flotom.

„I Kina i Rusija mogu da nam konkurišu u svim oblastima po veličini i brzini. Obe zemlje imaju značajne kosmičke, sajber i nuklearne snage“, citira Ričardsona „Difens njuz“.

Prema njegovim rečima, obe države „predstavljaju izazov uticaju i interesima SAD“ u raznim regionima sveta i često na moru. Ričardson naglašava da je Rusija proširila zone svojih morskih operacija u Baltičkom, Crnom, Sredozemnom i Kaspijskom moru. Admiral je posebno istakao da je Rusija sačuvala i modernizovala svoju podmorničku flotu i u prošlom mesecu spustila u vodu drugu atomsku podmornicu projekta „Jasenj“, piše portal Glas Moskve.

„Moramo hitno da reagujemo kako bismo postigli bolje pokazatelje Ratne mornarice što pre“, rekao je on.

„Unapređenje vojno-pomorskih snaga predviđa povećanje broja brodova. Sada je naš cilj flota od oko 310 brodova. Međutim, ako se pogledaju dugoročne prognoze, postaje jasno da bismo izašli iz tog okvira moramo da izgradimo još brodova“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, novi cilj treba da postane broj od 355 brodova. Ričardson je to izjavio uoči izlaska nove „Bele knjige“ Ratne mornarice SAD.

Jedno od predizbornih obećanja predsednika Donalda Trampa bilo je povećanje američke mornarice do 350 brodova.