Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAPAD ČINI SVE da blokira ruske sportiste

Foto: sputniknews

ZAPAD ČINI SVE da blokira ruske sportiste

Da li je olimpizam pred porazom posle zabrane ruskih nacionalnih obeležja na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji?

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Zimske olimpijske igre 2018. u južnokojerskom Pjongčangu (od 9. do 25. februara) održaće se po hladnoratovskim pravilima u kojima će čuvena olimpijska maksima "važno je učestvovati" biti zamenjena sa "važno je poniziti protivnika".

Amerika i njen najverniji saveznik Velika Britanija izvršile su veliki pritisak na Međunarodni olimpijski komitet koji je ruskim sportistima zabranio pravo korišćenja nacionalnih obeležja, grba, zastave i himne umesto da je kaznio samo pojedince za koje ima dokaze da su zaista koristili doping.

Broj ruskih sportista opredeljenih za bojkot Zimskih olimpijskih igara nije mali jer smatraju da je nošenje grba na prsima i vijorenje zastave i pevanje himne dokaz patriotizma. Podržali su ih brojni ruski političari, prenosi Glas Moskve.

“Pred svakim čovekom je izbor između rata i brukanja”, prvi je reagovao potpredsednik Dume Petar Tolstoj.

Sledi ga i drugi potpredsednik ruskog parlamenta Igor Lebedev, sin Vladimira Žirinovskog:

“Žao mi je sportista koji su se pripremali za Olimpijske igre, ali kad je u pitanju čast države, nema drugog izbora osim bojkota!”

I predsednik Komiteta za međunarodnu saradnju Saveta federacije Konstantin Kosačov smatra da je odluka MOK-a u sadašnjim okvirima politike Zapada prema Rusiji.

“Organizovali su histeriju u medijima i drugog rešenja nije moglo ni biti”.

Čuvena sovjetska i ruska biatlonistkinja i skijašica Anfisa Rezcova, dvostruka olimpijska šampionka i trostruka svetska prvakinja, izjavila je da pod takvim uvredljivim uslovima ne treba ići na ZOI.

Velika zvezda svetskog hokeja Aleksandar Ovečkin, koji je uoči izbora u Rusiji osnovao "Putinov tim" kome su pristupili mnogi proslavljeni sportisti, kategorički je protiv nastupa pod "neutralnom zastavom" jer je to, kako je istakao, uvredljivo za veliku sportsku naciju.

Poznati hokejaš Ilja Kovaljčuk smatra, međutim, da se mora ići na ZOI.

“Oduzeli su nam zastavu i himnu, ali nam nisu oduzeli čast i savest”, kazao je Kovaljčuk.

U uzavreloj atmosferi zapretila je opasnost da se posle odluke MOK-a ruski sportisti podele na "patriote" i na "izdajnike". Vrelim glavama kao da nije jasno da protivnici Rusije koji su je kaznili - upravo to žele.

Predsednik Putin velikim ličnim autoritetom smiruje dve strane sa dijametralno suprotnim stavovima.

“Rusija neće bojkotovati ZOI, sportisti se za takva takmičenja pripremaju celu svoju karijeru i zato mi nikome nećemo braniti da učestvuje”, bio je jasan Putin.

Za Putina je mala satisfakcija što su u MOK-u ipak rekli da nije bilo nikakvog sistema državne podrške dopinga, pa pita zašto je onda zabranjeno isticanje zastave i ruske simbolike.

“Nijedan pravni sistem na svetu ne predviđa kolektivnu odgovornost. Većina optužbi se zasniva na svedočenju čoveka čiji moral i etika, kao i psihičko stanje, nameću mnogo pitanja”, naglasio je Putin.