Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Zapad naterao Erdogana da se pomiri s Rusijom?

Foto: koreni.rs

Zapad naterao Erdogana da se pomiri s Rusijom?

Tursko rukovodstvo odlučilo se za normalizaciju odnosa iz više razloga, ali glavni je kritika Zapada da Ankara sve više tone u diktaturu i autoritarni režim, izjavio je za Sputnjik turski politikolog Fatih Ozbaj.

Svet
Izvor: Sputnjik

Ozbaj komentariše sve brži proces normalizacije odnosa Turske i Rusije. Analizirajući zašto se tursko rukovodstvo sada odlučilo na ovakav korak, Ozbaj podvlači da je za to najpre odgovor na kritiku Zapada da je Ankara u autoritarnom ponašanju režima, ali i sve ozbiljniji ekonomski problemi.

Turski stručnjak za Rusiju kaže i da su „koraci ka normalizaciji odnosa sa Rusijom omogućili i neke adute na polju unutrašnje politike“.

Prema mišljenju Ozbaja, aktiviranje dijaloga sa Rusijom turska vlada će predstaviti kao jedan od ključnih faktora uspešnog vođenja spoljne politike Turske, gde Rusija i Izrael igraju posebno važne uloge.

Ozbaj naglašava da je Rusija uvek na Tursku gledala kao na zemlju koja igra posebno važnu ulogu iz perspektive geopolitike.

„Turska ima status partnera u dijalogu u okviru Šangajske organizacije za saradnju. Čini mi se da iza pisma izvinjenja stoje i procesi koji se odvijaju u crnomorskom i mediteranskom basenu. Ne bi se smelo zaboraviti da NATO održava u Crnom moru velike vojne vežbe. Čak je i Ukrajina izjavila da je spremna da „otvori svoja vrata za NATO. Stoga ni Rusija nije imala razloga da ruši sve mostove u odnosu sa Turskom“, zaključuje Ozbaj.

Ozbaj zaključuje da su oštre kritike upućene na adresu zvanične Ankare povodom sve češćih narušavanja ljudskih prava i autoritarnih tendencija vrha rukovodstva zemlje, naterali Erdogana na promenu kursa.

Takođe, ovde su bitnu ulogu odigrali i ozbiljni ekonomski problemi sa kojima se suočila država. Stoga je, prema mišljenju Ozbaja, Ankara rešila da značajno promeni kurs i pokrene stabilizaciju odnosa sa Rusijom.