Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZAŠTO JE PUTIN podigao vojsku na noge?

Nedavna vežba ruskih raketnih jedinic Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

ZAŠTO JE PUTIN podigao vojsku na noge?

Vrhovni komandant vojske Rusije i predsednik te zemlje Vladimir Putin podigao je čitavu vojsku u stanje borbene gotovosti.

Svet
Autor: Sputnjik

Vest da je ruska vojska podignuta na noge munjevito se proširila svetom, a “Sputnjik” prenosi ocene vojnih eksperata koji kažu da se radi o najvećoj vojnoj vežbi u Rusiji u poslednjih godinu i po dana, te da je to signal mogućim vojno-političkim protivnicima Rusije.

Provera spremnosti vojske trajaće do kraja meseca. Kako je rekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, cilj je proveriti spremnost vojske da odreaguje na eventualne krize, posebno na jugozapadnom strateškom pravcu.

Eksperti kažu da je vežba odgovor na masovne vežbe NATO snaga u istočnoj Evropi, u neposrednoj blizini ruskih granica. Iz NATO alijanse već su stigle poruke zabrinutosti zbog provera spremnosti ruske vojske.

Doktor Vojnih nauka Konstantin Sivkov, kazao je za Sputnjik da intezitet borbene obuke ruske vojske raste u poslednje tri godine. “Turska je ušla u rat u Siriji, Sjedinjene Države su nagomilale trupe na našim granicama i naš vojni vrh preduzima odgovarajuće mere“, rekao je on.

Ekspeti smatraju da su manevri ruske vojske isključivo odbrambenog karaktera, te da je njihova poruka, da će svaka agresija protiv Rusije dobiti adekvatan odgovor.