Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZNAČAJNO POJAČANJE: MiG-29SMT se dokazao u Siriji

Foto: airforce.ru

ZNAČAJNO POJAČANJE: MiG-29SMT se dokazao u Siriji

Ruska vojna komanda prebacila je na aerodrom „Hmejmim“ četiri nova višenamenska lovca-bombardera MiG-29SMT.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Osnovni cilj ove misije je praćenje ove letelice u intenzivnim uslovima ratne eksploatacije, kao i maksimalno uvećanje borbenog iskustva pilota kao i pomoćnog osoblja koje opslužuje ovaj avion.

Prema informacijama iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije, verzija aviona MiG-29SMT je trebala da u Siriju stigne još prošle godine.

Za sada nema relevantnog objašnjenja zašto je to odloženo za kraj 2017. godine, ali se pretpostavlja da je u pitanju intervencija tehničke prirode.

Ruska vazduhoplovna komanda je u početku ovaj avion primenjivala u klasičnim izviđačkim misijama, ali je njegov zaista snažan udarni potencijal zahtevao mnogo više. Zahtevao je učešće u borbenim misijama.

Tako je jedan od ovih aviona, pre izvesnog vremena, na pozicije terorista bacio razornu vazduhoplovnu bombu OFAB-500Kr od čijeg dejstva je u potpunosti uništen teroristički cilj, piše Glas Moskve.

Postoji još podataka, koji visoko kotiraju ovaj avion kada je u pitanju ispoljavanje njegovog dejstva po pokretnim i nepokretnim „tačkastim“ ciljevima neprijatelja. U svim tim slučajevima osnovno oružje koje je primenjivao ovaj avion su „pametne“ vazduhoplovne bombe od 250 i 500kg.

Nešto ranije se dogodio i prvi koordinisani vojni napad, u kome su zajedno primenjena sofisticirana ubojna sredstva lansirana iz vazduha i sa mora.

Tom prilikom su u veoma uskom vremenskom intervalu, praktično jednovremeno, uništeni svi zadati ciljevi neprijatelja.

U ovoj specijalnoj vazduhoplovno-pomorskoj operaciji, pored famozne krstareće rakete „Kalibar“ uzeli su učešća i savremeni raketni sistemi koji su integrisani na jurišne helikoptere Mi-28N „Noćni lovac“ i Ka-52 „Aligator“, a to su vođene rakete klase vazduh-zemlja „Ataka-1“ i „Vihor-1“.

Procene su da je tokom vazduhoplovne operacije u Siriji, ruska vojska isprobala više od 200 različitih obrazaca savremenih ubojnih sredstava i borbene tehnike.

Tom prilikom velika većina ovih sredstava je imala i svoju prvu premijeru, ali im to nije smetalo da prilikom upotrebe demonstriraju visok stepen borbene pouzdanosti i efikasnosti.