Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZVANIČNO: Antonov novi ambasador Rusije u SAD

Foto: srbijadanas.com

ZVANIČNO: Antonov novi ambasador Rusije u SAD

Antonov ima više od 30 godina diplomatskog iskustva, važi za autoritativnog čoveka i teškog pregovarača.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je zamenika ministra spoljnih poslova Anatolija Antonova za novog ruskog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je Kremlj.

Mnogi ruski zvaničnici i analitičari su ocenili da je takav izbor „dobar potez Kremlja“, s obzirom na njegovo bogato iskustvo u diplomatiji i vojnom resoru, piše Glas Moskve.

Antonov ima više od 30 godina diplomatskog iskustva, važi za autoritativnog čoveka i teškog pregovarača.

Eksperti smatraju da će mu u Vašingtonu najviše značiti iskustvo u pregovorima o razoružanju, jer upravo je Antonov predvodio rusku delegaciju na pregovorima o smanjenju strateškog naoružanja.

Karijera Anatolija Antonova naglo je uzletela 2004. godine, upravo kada je stao na čelo odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije za pitanja bezbednosti i razoružanja. Nezvanično su tu strukturu zvali i „odeljenjem bez prava na grešku“.

Od 2011. do 2016. godine bio je zamenik ministra odbrane Rusije, posle čega se ponovo, krajem prošle godine, vratio u Ministarstvo spoljnih poslova.

Antonov je poznat i kao pobornik čvrstog stava prema Zapadu, a nalazi se i na sankcionom spisku EU, Kanade i Ukrajine.

Budući ambasador ima 62 godine, završio je 1978. prestižni moskovski fakultet MGIMO, doktor je političkih nauka, govori engleski i burmanski jezik.

On će na mestu ruskog ambasadora u SAD zameniti Sergeja Kisljaka, koji je tu funkciju obavljao od 2008. godine, a kojeg su zapadni mediji nazivali „najopasnijim ruskim diplomatom u Vašingtonu“.