NAJVIŠI VRH EVROPE: Ovo je Ruski Stratovulkan Elbrus

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh sa nadmorskom visinom od 5.642 metara predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Granica između Evrope i Azije tradicionalno se smatra da je definisana Kavkazom, što znači da se Elbrus, najviša planina u Evropi, nalazi zapravo na evropskom kontinentu, a ne Mon Blan kako se ranije mislilo.

Elbrus je poznat kao skijaški raj, sa brojnim žičarama i gondolama koje sežu do visine od približno 3.800 metara. Prema izveštajima iz Glasa Moskve, ovde se može skijati tokom cele godine jer je granica večnog snega postavljena malo ispod 3.700 metara.

Za one koji žele da se popnu na vrh Elbrusa, put započinje u selima Terskol i Čeget, smeštenim na visini od oko 2.100 metara. Odatle, posetioci mogu preći do turističkog naselja Azau, gde se nalazi početna tačka za skijaške staze i gondole. Uspon je najopasniji na visini od oko 4.670 metara zbog mnogih pukotina u snegu. Planinari moraju pažljivo pratiti markere kako bi pronašli najsigurniji put do vrha.

Kada se dođe do visine od 4.950 metara, staza postaje manje strmog nagiba. Nakon toga, planinari prolaze pored istočnog vrha i nastavljaju ka sedlu između dva vrha, gde se nalaze tragovi starog skloništa. Sa ovog mesta, postoje obeležene staze koje vode do najvišeg zapadnog vrha (5.642m) i nešto nižeg istočnog vrha (5.621m).

Zanimljiva činjenica je da se na padinama Elbrusa može pronaći olupina britanskog Lend Rover Defendera. Takođe, vredno je pomenuti da je Danijela Jovanović, žena rođena bez šaka i stopala, postala prva osoba sa invaliditetom koja je osvojila Elbrus 2008. godine.

Dodatno, Elbrus je ne samo popularna destinacija za planinare i skijaše, već i mesto bogate istorije i kulture. Njegova prirodna lepota i izazovni tereni privlače avanturiste iz celog sveta, čineći ga jednim od najposećenijih vrhova u Evropi.

Skijaški raj tokom cele godine

Elbrus ski

Zahvaljujući svojoj visini, Elbrus nudi skijaške staze tokom cele godine. Skijaški centar, sa svojim naprednim sistemom žičara i gondola, pruža pristup skoro do samog vrha, čineći ga idealnim za one koji traže uzbuđenje na snegu čak i tokom letnjih meseci.

Izazovi uspona

Iako je Elbrus privlačan za mnoge, uspon na njegov vrh nije lak zadatak. Pored fizičkih izazova koje donosi visina, planinari se moraju suočiti i s opasnostima poput pukotina u snegu. Međutim, oni koji se usude da se popnu nagrađeni su nezaboravnim pogledom na okolne planine i doline.

Kulturni značaj Elbrusa

Elbrus turism

Osim svoje prirodne lepote, Elbrus je i mesto bogate kulturne i istorijske baštine. Kroz vekove, različite kulture i narodi naseljavali su područje oko Elbrusa, svaki ostavljajući svoj trag u obliku tradicija, legendi i priča.

Inspiracija za sve generacije

Priča o Danijeli Jovanović, ženi koja je osvojila Elbrus uprkos svom invaliditetu, služi kao inspiracija mnogima. Njena hrabrost i odlučnost dokaz su da sa pravim duhom i motivacijom, svaki vrh može biti osvojen.